tiistai 26. toukokuuta 2015

"Vuodet niin kulkee, ne paljon pois sulkee", eli kannanotto laillistamiskysymykseen

Rakas lukija,

minä en ole panomies.

Viimeaikaista "mediahässäkkää" Toimi Kankaanniemen ympärillä seuranneena ajattelin lausua joitakin sanoja syytetyn puolesta ja vähän tätä vastaankin. Sanon jo alkuun, että ymmärrystä kyllä riittää.

Tutustuin Hassuun Vammalan raitilla syyskuussa 1968. Olimme Vekun, Ylermin ja Veijon kanssa "kukantuoksuisella" reissulla Lappajärveltä koto-Töölöön kun päädyimme viettämään Vammalassa ns. "rillumarei-viikonlopun".

Toimi "Hassu" Kankaanniemi.
Hassu oli tuolloin vielä nuori kolli, rempseä poliittinen aktiivi. Ensikohtaamisemme tapahtui erään kioskin luona, jonka edustalla rehvakas nuorukainen nojaili mukavasti liikennemerkkiin. Miehellä oli muistaakseni yllään tiukasti istuva kiiltäväpintainen "bleiseri", tukka "vesikampauksella" ja sytyttämätön "marisätkä" jämäkästi korvan takana.

Tuohon aikaan "kaarnan ystävät" tunsivat toisena kaikki melko lailla vähintäänkin "kautta rantain", eikä mennyt pitkään kun oltiin jo Hassun kanssa lyöty veljenkättä. Imimme tömäkät tuutilliset paikallisen huoltoaseman takana ja puhuimme politiikkaa. Hassu ilmoitti itsevarmaan tyyliinsä "saavansa kannabiksen heittämällä lailliseksi". Mies uskoi käytännössä jo onnistuneensa tavoitteessaan, ainoastaan oppikoulun päättötodistus ja käymättömät vaalit olivat tyhjinä muodollisuuksina välissä.

Pidimme Hassua tämän yhden viikonlopun "Merimiestriomme" neljäntenä jäsenenä, Vekkuahan ei tunnetusti Veijon mielipiteen vuoksi "jengiin" varsinaisjäseneksi laskettu. Hassu oli mukava, joskin hieman kerskaileva veijari, kuitenkin "tip-top" herrasmies kiireestä kantapäähän. Saimme käsityksen, että "hameväkikin" oli tullut nuoresta iästä huolimatta tälle varsin "tutuksi".

Hassu Kankaanniemen poliittisen uran ykköstavoitteena on tosiaan ollut tämä laillistamiskysymys, jonka täyttämisestä tässä viime aikojen "pienessä sekoilussakin" on ollut kysymys. Jokainen "budipää" tajuaa, että "rapatessa roiskuu" ja kieltämättä Hassun kohdalla on pieni nuhtelun paikka. Sen tiedän, että tarkoitus on miehellä kuitenkin ollut koko ajan hyvä, keinot vain kysymyksen edellyttämän julkisuuden saamiseksi ovat olleet kyseenalaiset.

Palaan vielä kuusikymmenluvulle sen verran, että muistutan tuolloin käymästämme keskustelusta aiheen tiimoilta. Vaikka Ylermi ja erityisesti Vekku olivatkin Hassun linjoilla, itse ilmaisin jo tuolloin eriävän kantani. Useamman kerran on poliisi "sauhuttelu-urani" aikana kaatanut "purut pönttöön", mutta se juuri on pelin henki. Eihän se Markkamarketista ostettu muovinen Shivakaan ole se oikea Shiva. "Pyhä pensas" on pyhä juuri siksi, että se on se "kielletty hedelmä", aivan samoin kun on Hassulle olleet nämä naisihmiset.

Lopuksi muistuttaisin vielä Hassua siitä, että perheen saaneena miehenä tulisi hieman osoittaa kunnioitusta puolisoa kohtaan, siitäkin huolimatta, että "aatteen miehenä" politiikka toki menee joissakin asioissa edelle.

Itse täällä vanhenevana "poikamiehenä" välillä tuumin, kuinka kauniisti kohtelisin "prinsessaa", jos sellaisen vielä saisin.

-E.K.

Jälkikirjoitus: Vekku-enon kanssa saimme idean yhteisestä "postausaiheesta", jota pian pääsemme toteuttamaan, toki Enon "kunnosta" riippuen!


5 kommenttia:

  1. Toimin vanha aseveli Tero27. toukokuuta 2015 klo 3.55

    Hyvää keskiviikkoa Sinulle Esko! Poliittiset päivitykset ovatkin näinä lama-aikoina varsin ajankohtaisia, joten tämä aluevaltaus oli sinultakin odotettu. Päätin avata kerrankin sanaisen arkkuni, koska tämä Toimi Kankaanniemi on vanha tuttu minullekin. Kotikunnassani Uuraisissa Kankaanniemi on ollut varsin vahva poliittinen hahmo jo vuosikymmeniä, ja olenpa itsekin varsin huonolla menestyksellä pyrkinyt kuntamme asioihin vaikuttamaan. Muistelenpa kuitenkin vastaavanlaista debattia käytävän Uuraisten seurakunnalla, jossa nämä Toimin kannabisaiheiset kannanotot eivät olleet kovin suosittuja tuohon aikaan, 90-luvun tienoilla. Tuolloinhan Toimi kuului vielä kristilliseen liittoon, jonka virallinen linja kannabiksen suhteen ei ollut niin liberaali kuin huumausainemyönteisellä Kankaanniemellä. Asetuin puukirkollamme käydyssä kannabisillassa vahvasti Toimin puolelle, joten tässä asiassa näkemyksemme hieman eroavat. Minä olen vahvasti sitä mieltä, että Toimi on oikealla asialla, mutta sinun kannanottosi sai minut pohtimaan asiaa uudelleen. Kenties olen vain liian mukavuudenhaluinen - näinä päivinä merkintä rikosrekisterissä parin hassun kannabissavukkeen takia ei tunnu vaivan arvoiselta. Joka tapauksessa kiivaasti käyty keskustelu ja Toimin vastaanottama palaute saivat hänet ainakin hetkellisesti kääntämään takkinsa, mistä olen hänelle ikuisesti katkera. Oli kuitenkin upeaa huomata, että uusimman skandaalinsa myötä Toimikin on palannut jälleen käytännön politiikkaan ja ajaa meidän nautintoaineiden kohtuukäyttäjien asiaa. Olen liian hienotunteinen kommentoidakseni sen kummemmin Kankaanniemen naisasioita, mutta sanottakoon, että Keski-Suomen turuilla ja toreilla on nähty ja kuultu monenlaista tapahtumaa, joiden keskipisteenä ovat olleet kannabispäissään toikkaroiva Toimi Kankaanniemi ja useampikin Uuraisten Auto-Baarin naispuolinen kanta-asiakas. Sittemmin Tikkakoskella muutaman vuoden asuessani saatoin Toimin tavata sielläkin, tutuissa hommissaan. Onhan se hienoa nähdä, että vanhakin on vielä viriili, mutta hänen käpälöidessään vaimoani oli minunkin pakko laittaa asialle stoppi. Toimi oli asiassa hienotunteinen ja pahoitteli käytöstään. Torjutuksi tulemisesta pettyneenä hän vihjaili sen suuntaista, että Facebookin kautta on naisia helpompi lähestyä kuin baarissa. Noh, lopputulos on kaikkien nähtävissä ja mediaryöpytys sen mukainen, mutta päihdepolitiikkamme kaipaakin Toimin kaltaisia marttyyreita. Ilman hänen tapaisiaan soihdunkantajia tuskin näemme sitä päivää, jolloin tavan ihminen saa nauttia kannabista ilman pelkoa virkavallan puuttumisesta asiaan!

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän kyllä debatin molempia puolia, mutta minusta olisi tärkeä mietojen huumeiden kannattajilta ottaa selkeä irtiotto Kankaanniemeen, jonka käytös ei todellakaan sovi edustamaan modernia kohtuukäyttäjäyhteisöä. Päinvastoin: juuri Toimin kaltaiset kaverit, jotka eivät ota elämässä mitään vakavasti, lujittavat niitä täysin vääriä stereotypioita, joita valtamediassa yhdistetään kannabiksen käyttäjiin.

    VastaaPoista
  3. Eskon kanssa olen samaa mieltä siitä että rapatessa roiskuu, mutta voidaan ajatella Toimin epäonnistuneen tavoitteessaan koko lailla kokonaan kun tämä tavoiteltu kannabiskysymys ei noussut asian tiimoilta medioissa esiin yksittäisiä paikallislehtiä lukuunottamatta ollenkaan. Voidaan toisaalta pohtia, että mikäli Toimia EI olisi hölmöilyjensä vuoksi hyllytetty hallitusneuvotteluista, olisiko haukuttuun hallitusohjelmaan sisällytetty se kauan kaivattu laillistamistavoite?

    VastaaPoista
  4. Budi-Herkuleen uroteot28. toukokuuta 2015 klo 14.52

    Täällähän on varsin mehukasta, ellei jopa korpisavuista keskustelua ilmoilla. Ensin ruusuja ja risuja Eskolle: hieno avaus tärkeälle aiheelle, mutta noottia siitä, ettet ole laskeutunut tänne kommenttiboksiin vastailemaan kommentteihin. Ylemmälle anonyymille voisin louskuttaa irvileukaani Ylermin (ehdottomasti suosikkihahmoni blogin kaanonissa!) tavoin. Minä nimittäin luulen, että laillistamishommat on kirjattu ohjelmaan ensimmäisenä, mutta siitä intoutuneena sitten kääritty kokouspöytäkirjasta perinteinen kesätuutti ja unohdettu asia siltä osin. Oletan, että Smolnassa bileet ovat jatkuneet ja numeroita on rustailtu sen kummemmin plussan ja miinuksen paikkoja miettimättä. Lopulta sitten sätkäpaperiin merkitty kannabislaki on jäänyt lopullisesta suunnitelmasta kokonaan pois, ja hallitusohjelmaa tuhannen kankkusessa tv-kameroiden edessä julkistaessaan tuleva pääministeri nolostuneensa mokansa huomattuaan ei ole kehdannut myöntää virhettään. Joten tässäkin päädymme kehäpäätelmän äärelle, nimittäin mikäli kannabiksen käyttö olisi julkisesti hyväksyttävää, olisimme saaneet lain aikaan. Toisaalta tällöinhän mitään lakia ei tarvitsisi enää muuttaakaan. Tässä minun kaksi senttiäni asiaan, vai pitäisikö sanoa kaksi grammaa. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

    VastaaPoista
  5. Pahoittelen hiljaisuuttani "kommenttiraidalla", ajatukseni ei missään nimessä ole ollut leijailla täällä "ylhäisyydessä" eli laskeudun nyt kommentoimaan minäkin! Otan myös "nöyränä poikana" vastaan palautetta, myös kriittistä. Ilolla luin edesmenneen ystäväni Santalan Ylermin herättäneestä huomiosta; vaikka Ylermi minulle läheinen olikin, oli kantamme laillistamiskysymykseen kuitenkin päinvastainen. Painotan myös, etten pidä Hassu Kankaanniemen naisiin kohdistamaa häirintää missään nimessä oikeana tapana ajaa poliittisia päämääriä, pahoitteluni mikäli tämä ei käynyt ilmi kirjoituksestani. Väärinkäsityksenkin uhalla uskallan silti sanoa, että vaikken hyväksy Hassun laillistamispyrkimyksiä tai tämän sille julkisuudenhakumenettelyjä, ymmärrän hyvin miksi Hassu on päätynyt siihen mihin on päätynyt. Toistan vielä tässäkin sen: kun "putkilo" kiertää, ideat syntyy. Aina ne ideat eivät kestä toteuttamista. -E.K.

    VastaaPoista